Wist je dat ...

…hormonen heel veel werk voor je doen?
Het lichaam van de vrouw is over het algemeen heel goed in staat zelf alles te regelen en te reguleren rondom de zwangerschap en de geboorte. Je hormonen zijn hierbij een grote hulp. In iedere fase werkt er aan alle veranderingen een ander hormoon mee, die nodig zijn om je kindje te laten groeien en je lijf en je kindje klaar te maken voor de geboorte. Door hier ook echt de tijd voor te nemen kunnen de hormonen goed hun werk doen. Wanneer je tijdsdruk, stress, spanning of paniek ervaart tijdens je zwangerschap en/of bevalling, kan het zo zijn dat de hormonen elkaar juist tegen gaan werken en daardoor het hele proces juist vertraagt en de pijn als nog pijnlijker ervaren kan worden. Een doula kan je helpen in je ‘geboorte bubbel’ te blijven, door samen te onderzoeken welke sfeer ontspannend voor je werkt (muziek, kaarsjes, geuren). En ook door verschillende ontspanningsoefeningen met je te doen, zodat je jezelf over kunt geven aan de pijn. En de pijn zelfs kunt omarmen, omdat je weet dat dit nodig is om je kindje geboren te laten worden. In de voorbereiding naar de bevalling kan ik je hier veel over vertellen.

…een doula mee kan denken over het geboorteplan?
Tijdens de zwangerschap maken alle ouders een geboorteplan. Hierin leg je vast wat jouw gouden wensen zijn rondom de geboorte, zoals bijvoorbeeld waar (thuis, ziekenhuis, geboortehotel) en hoe (op de baarkruk, in bad, staand etc.) je wilt bevallen. En ook wie erbij mogen zijn. En hoe volgens jou de eerste uren na de geboorte van je kindje eruit zouden moeten zien. Zo vertel ik je graag meer over het belang van het zogenaamde ‘gouden uur’ direct na de geboorte van je kindje. Dit plan maak je zelf, maar ik kan wel met je meedenken over hoe je dit op wilt stellen en wat de voor- en nadelen zouden kunnen zijn van bepaalde keuzes. Een doula zal ook meedenken over een zilveren- en bronzen geboorteplan. Mocht de bevalling anders verlopen dan je van te voren verwacht en gehoopt had, dan ben je op deze manier op verschillende scenario’s voorbereid.

…een geboortebal kan helpen om de weeën op te vangen?
Een geboortebal helpt je om meer ontspannen te zitten, en toch steeds in beweging te zijn. Zo kan je al wiebelend je weeën opvangen. En omdat je bekken in beweging blijft, zorg je er bovendien voor dat de baby steeds dieper in kan dalen. Je kan, ter ontspanning, bijvoorbeeld op je knieën voor de bal gaan zitten, er met je armen op leunen en dan je heupen en bekken wiegen. Dit helpt je ook om de weeën op te vangen. Om dit te ervaren en te oefenen, neem ik de geboortebal in de voorbereiding mee. En ook tijdens de bevalling mag je deze bal gebruiken.

…ik als doula een geboorteverhaal(verslag) schrijf over de bevalling en je dit als ouder(s) een paar weken na de bevalling krijgt?
Omdat ik als doula op een andere manier betrokken ben, dan jullie als ouders, kijk ik op een objectieve manier naar de bevalling. Gedurende de bevalling zal ik observeren en noteren hoe het met je gaat en hoe het proces verloopt. Bijvoorbeeld hoe laat de persweeën beginnen, welke muziek er op staat, welke houdingen voor jou als moeder fijn waren en natuurlijk hoe laat je kindje geboren is. Deze aantekeningen en observaties zal ik gebruiken om na de bevalling een geboorteverhaal te schrijven, eventueel met foto’s die tijdens de bevalling gemaakt zijn. Na een aantal weken kom ik nog een keer bij jullie langs en krijgen je dit geboorteverslag van mij. Een mooi verslag van een ‘life changing’ moment.