Het doula effect

Er wordt weleens gesproken van ‘het doula-effect’. Uit studies, onderzoek en vooral ervaringen is gebleken, dat de aanwezigheid van een (geboorte)doula gedurende het geboorteproces (de zwangerschap en bevalling) een aantoonbaar positieve uitkomst heeft, voor zowel de aanstaande moeder/ouders als de baby.

Je zou daarmee dan kunnen zeggen dat dit doula-effect zorgt voor een ‘betere, (meer) soepeler, sneller(e) en fijner geboorteproces. Maar, het effect is vooral terug te zien in het feit dat er vaak minder interventies nodig zijn tijdens het geboorteproces en dat er minder gebruik wordt gemaakt van synthetische pijnbestrijding. Dit heeft een oorzaak, het gebeurt niet helemaal vanzelf. Het gaat er namelijk om dat de barende vrouw en de partner zichzelf goed gesteund voelen tijdens de gehele geboorte, van begin tot eind. Hierdoor verloopt de geboorte grotendeels zoals je je had voorbereid. En als het dan toch anders gaat, dan kun je daar ook mee om gaan, omdat je goed geïnformeerd bent over de mogelijke wendingen in een geboorteproces en alle keuzes die hierin gemaakt kunnen worden. En daarnaast is het ook heel belangrijk dat je je als aanstaande ouder gehoord hebben gevoeld door de zorgverleners om je heen!

Alleen of samen

Dit is het doula-effect dat ik jou ook wens! En juist ook voor diegene die zonder vaste liefdespartner een kindje op de wereld gaat zetten, kan de aanwezigheid van een doula van grote (meer)waarde zijn.