Team

Los van het eerder genoemde ‘doula-effect’ kan ik als geboorte-doula een continue begeleiding bieden tijdens het geboorteproces.

Vervangt de doula dan de partner? Nee hoor, de barende vrouw, de partner en de doula vormen samen een team. Een team dat samen als gezamenlijk doel heeft om op een zo ontspannen mogelijke manier te bevallen en een zachte landing voor de baby op deze wereld.

Een doula begeleidt zowel thuis als eventueel in het ziekenhuis de bevalling, met een verloskundige of gynaecoloog. Een verloskundige of gynaecoloog kan komen en ook weer gaan tijdens de bevalling, zolang haar aanwezigheid niet noodzakelijk is. Ze kan wisselen van persoon afhankelijk van wie er dienst heeft. Als doula blijf ik de hele tijd bij je vanaf het moment dat jij het aangeeft tot ongeveer 2 uur nadat jullie kindje geboren is.

 

Begeleidingstraject

Vrijblijvende kennismaking
Om het doula-effect optimaal tot haar recht te laten komen is het belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij mij als doula. Ik ben er immers bij tijdens een heel intiem en persoonlijk stukje in je leven! Ik nodig je daarom uit vrijblijvend contact  met mij op te nemen om kennis te maken en samen te onderzoeken of wij een goed team zouden kunnen vormen.

Indien er een klik is en wij besluiten met elkaar samen te gaan werken dan volgen er een aantal gesprekken waarin we elkaar beter gaan leren kennen en we een band opbouwen om zo samen naar de bevalling toe te groeien.

De meeste ouders nemen tussen de 20-30 weken zwangerschap contact op met een doula.

Last-minute
Mocht je ‘last-minute’(tussen de 34 en 37 weken) nog besluiten begeleiding van een doula te willen dan kan dit natuurlijk. We zullen dan op maat met elkaar afstemmen wat je wensen zijn en wat de mogelijkheden zijn.

Eerste gesprek
In dit gesprek zullen we een begin maken met onze kennismaking. Daarnaast bespreken we een aantal praktische zaken zoals: je thuissituatie, eventuele ervaringen met eerdere bevallingen en het uitwisselen van diverse nodige persoonlijke gegevens.

Tweede gesprek
Hier zullen we concrete afspraken maken over hoe onze samenwerking eruit gaat zien tijdens de zwangerschap en wat je verwacht van mij. We gaan elkaar nog beter leren kennen om zo nog dichter naar elkaar toe te groeien en te wennen aan elkaars gezelschap en zowel verbale als non-verbale communicatie op elkaar af te stemmen. We zullen uitgebreid stilstaan bij wat je wensen en wat je rechten zijn ten opzichte van de bevalling. Ik kan je ondersteunen in het samenstellen van een persoonlijk geboorteplan waarin je al je wensen beschrijft. Ik vind het belangrijk, om naast dat wat jij als moeder nodig hebt tijdens de bevalling, ook te kijken naar wat je partner nodig heeft en hoe wij gaan samenwerken om jou zoveel mogelijk in je ‘bevallings-bubbel’ te laten en je te ondersteunen.

Het derde gesprek
Hierin ‘borduren’ we verder op het tweede gesprek en zullen we alle plannen en ideeën finetunen. Naast dat we spreken over een gouden bevallingsplan is het ook belangrijk samen te bespreken wat je wensen en gedachten zijn over een zilveren en bronzen bevalling. Wat zijn de mogelijkheden tijdens de uitzonderingen die ook zouden kunnen gebeuren? Desgewenst kan ik een keer mee gaan naar een afspraak met de verloskundige of de gynaecoloog.

Op wacht
Vanaf 37 weken sta ik 24/7 voor je op wacht tot aan de start van de bevalling. Hierover hebben we tijdens de voorbereiding duidelijke afspraken gemaakt.

Tussendoor contact
Tussen de gesprekken door tot aan de bevalling kun je natuurlijk contact met mij opnemen als je nog vragen hebt of als er andere dingen zijn. Dit kan via mail, (beeld)bellen of whatsapp.

Bevalling
Vanaf het moment dat je mij hebt gebeld dat de bevalling is gestart zal ik bij je komen en blijven totdat je kindje geboren is en je fijn gesetteld bent met elkaar. Meestal is dit tot ongeveer 2 uur na de bevalling. Ook bij een, niet geplande, ziekenhuisbevalling kan ik aanwezig zijn.

Geboorteproces
Alle voorbereidingen die we samen hebben gedaan zijn erop gericht om zo goed mogelijk voorbereid, relaxt en rustig mogelijk te kunnen bevallen met alle uitdagingen die we daarin tegen gaan komen. Naast dat ik je mentaal bij zal staan kan ik ook ondersteunen in praktische zaken zoals: het verzorgen van eten en drinken, foto’s maken, het ontvangen van de kraamzorg, het klaarleggen van kleding en het vullen van bijvoorbeeld het bevallingsbad. Mocht je kiezen voor een ziekenhuisbevalling en/of na een start van de bevalling thuis toch onverhoopt in het ziekenhuis terecht komen, dan kan ik je als doula ondersteunen door (soms letterlijk) een vertaalslag te maken van dat wat er gebeurt en ondersteunen in de keuzes die je vooraf bedacht had.

Als doula kan ik zorgen voor meer comfort en zelfs pijnverlichting door een massage van het hoofd, voeten of rug te geven. Ik kan voorstellen om andere houdingen aan te nemen om de weeën nog beter te benutten. Door middel van de geboortebal kan ik je helpen de spieren en banden van de buik en heupen te laten ontspannen zodat er minder pijnbeleving is en de geboorte soepeler kan verlopen. En zo heb ik als doula nog veel meer ‘tools’ en trucjes om jou als barende vrouw te ondersteunen in het geboorteproces.

Ik ben als doula, zoals eerder gezegd, nooit in plaats van je man/partner, tenzij deze geheel afwezig is. In principe sta ik naast jou en je partner en weet ik jullie juist nader tot elkaar te brengen en ook je partner een duidelijke rol te geven, als daar behoefte aan is, we zijn een team.

Na de bevalling
We spreken met elkaar af wanneer ik in de kraamperiode nog een keer langs kom. Natuurlijk kom ik dan je kindje bewonderen en bespreken we met elkaar hoe je de bevalling hebt ervaren. Ook overhandig ik het geboorteverslag.